кръгла маса

Създайте уютен трпезен кът с правилен подбор на кухненска маса

Покупката на кухненска маса за трапезарията преминава през редица важни обосновки. На практика трябва да се направи преценка за всичко онова, което е решаващо за осигуряване на максимално удобство по време на хранене. Специфичното, което би определило избирането като оптимално правилен подход са спецификацията на мебелния елемент по отношение на размери, форма, дизайн и функционалност. Характерно за съвременната трапезария е това, че тя не само следва да представи изключително ниво на удобство и комфорт, а същевременно с това да гарантира ефективност и да излъчва гостоприемност. Все пак българина често споделя храната си с близки и приятели, което е аргумент при покупката на кухненска маса да предвиди място и за тяхното настаняване.

Избор съобразно размера и формата

За да се интегрира в зоната за хранене е необходимо при подбора на такъв тип елемент на първо място да се анализира размера и формата. Винаги при организиране на конкретна зона се търси хармонията между елементите. Необходимостта от оптимален комфорт при използване идва да покаже, че се касае за елемент, на който ще разчитаме за да ни осигури много повече уют и семейна идилия.

Според размерите и формите кухненските маси се делят на:

 • Квадратни с размери от 80 до 120 см;
 • Правоъгълни от пропорции 80/120, 80/140, 90/120, 100:120 и други;
 • Елипсовидни с дължина на дългата част от 120 см и повече;
 • Кръгли с диаметър 90 см, 100 см и т.нат.

Когато се избира формата и размера на кухненската маса е от решаващо значение да се акцентира на геометрията в помещението. За да се установи синхрон и идилия е решаващо да се вземат под внимание всички онези данни, които са решаващи за да се осигури приемственост между компонентите в интериора.

Функционалност на високо ниво

стъклена маса

Друга съществена особеност при подбора на кухненската мебел има нейната функционалност. Касае за това дали плота може да бъде регулиран като размер или е в статични размери. Особеното тук е в това, че се търси такъв тип решение, което е оптимално ефективно и може да осигури на домакинството повече места при необходимост.

За функционална се определя една кухненска маса, която разполага с разтегателен механизъм. Много по-практични са тези мебели, защото в крайна сметка наред с основните пропорции могат да ни послужат така, че да гарантират увеличаване на размера на плота до такъв, който да ни бъде максимално удобен. Подобни варианти с разтегателен механизъм стават все по-интересни за клиентите, тъй като на практика са много по-гъвкави и функционални.

Освен кухненски маси с разтегателен механизъм търговците представят и холни, които освен опция за увеличаване размера на площта на плота разполагат и с възможност за повдигане на краката така, че холния елемент да се трансформира в трапезна мебел.

Качество и материали

Разбира се обект на нашия избор са и гаранцията за качество и вложените в изработката на масата материали. Тук преди да инвестирате в който и да било елемент е необходимо да се запознаете с предоставената от производители и търговци информация. За вярна служба е повече от логично, че една маса е важно да бъда:

 • Стабилна;
 • Здрава;
 • Функционална;
 • Лесна за поддръжка;
 • Функционална.

За да ви осигури това, от което се нуждаете новата и мебел е логично да бъде изработена по съответните стандарти. А те се отнасят до избиране на материали, които не само да са надеждни и гарантиращи качеството на изделието, а и изтънчената му визия. На пазара се предлагат модели, изработени от:

 • Масивна дървесина;
 • ПДЧ;
 • МДФ;
 • Метал;
 • Мрамор;
 • Стъкло и други.

Въпрос на стил и интериорна концепция е това на кой от вариантите ще заложите за да постигнете очакваните резултати за уютна и функционална трапезария.