Как да изберем нова холна маса – съвети и идеи за потребителя

Обстановката на дневната почива на три основни неща – холната маса, ъгловия диван и секцията. Всички други интериорни компоненти, като например подовата настилка, завесите и декорациите, са допълнение към основния замисъл, но това не прави значението им по-несъществено…

Днес ще насочим ума и сетивата си към разнообразието от холни маси, но по-специално към това как д изберем правилната. Дори и на този етап да си мислите, че всичко ви е ясно, разберете какво имаме да ви кажем и помислете пак!

За какво трябва да внимаваме при избора на холна маса

Покупката на подобна мебел за дневната е повод да демонстрираме творческото си мислене и да направим най-доброто, на което сме способни, когато е дошло времето на реорганизираме обзавеждането в хола. Но дори и да не планираме съществени промени, а просто искаме да сменим старата холна маса с по-хубава, отново ще трябва да събудим естета в себе си и да направим отличен избор. Ето какво е нужно да вземем под внимание:

  • Размерът – в други отношения може и да не е от чак такова голямо значение, но не и ако става дума за покупката на холна маса. Тя трябва да кореспондира с габаритите на останалите мебели в хола, но най-вече с дивана и да е точно толкова голяма, колкото е нужно, за да бъде достъпна за всички седящи. Това е първото правило – нека продължим напред;
  • Височината – не е особено удачно да купувате модел с височина около 50 см, ако и меката мебел е 50 см. Това би довело до дискомфорт, затова  респективно заложете на варианта, при който има разлика от около 10 см в полза на ъгловия диван или фотьойла;
  • Материалите – няма вариант да не засегнем и темата за използваните за изработката материали, защото именно от тях зависи здравината и продължителността, с която ще използваме компонента. Имаме на разположение стъклени и дървени модели, такива с метални детайли и прочее.

Пазарът е наистина щедър към нас, което е още един огромен плюс за нас като потребители.  

С какви други мебели можем да я комбинираме

Преди да се втурнем да купуваме нова холна маса, трябва да сме напълно наясно с какво можем и с какво не да я комбинираме. По правило, нейната дължина трябва да е 2/3 от тази на дивана, за да е удобна за използване, но не и твърде голяма, че да „затваря“ тази част от стаята. Добрата новина е, че има и кръгли, и правоъгълни модели, които биха могли да се впишат напълно в това изискване.

Разбира се, не е казано, че трябва да се придържаме стриктно към това изискване – можем да постигнем чудесни резултати и с много по-малка мебел, но отново в правилния дизайн, така че да се впише перфектно към меката мебел и секцията. Ако използвате скрин в дневната, вземете и него под внимание. Основното в случая е да се придържаме към интериорните линии, които обзавеждането в това помещение следва като цяло.

Как да я разположим правилно

Открили сме идеални модел холна маса, но не знаем как да го позиционираме в дневната? Ето това е основният казус, който занимава ума на повечето от нас, когато сме на прага да купим подобен интериорен компонент със съществено значение за приятната жилищна обстановка. За да се наслаждаваме максимално на неговото присъствие, е нужно да знаем какво се крие зад коректното му интегриране към обзавеждането в хола.

Най-важното в случая е холната маса да не е твърде близо до дивана и ТВ секцията. Идеалното разположение е да бъде на разстояние от около 40 см от меката мебел и около на поне 60 см от секцията. Тези цифри са ориентировъчни, като всичко зависи най-вече от конкретните пространствени възможности на стаята.