оцветител

Какви продукти могат да се изработват от оцветени епоксидни смоли

Оцветяването на течни лепила като епоксидната смола изискват да бъдат използвани специално предназначени за тях лепила. Спецификата на тонирането на смолата е в това, че е препоръчително да се изберат именно такива пигменти, които са течни. Разбира се, че сухите също ще постигнат желания тон, но за целта е важно самото смесване да стане професионално, тъй като има риск от не добро разтваряне на твърдите кристали и минимални частици да останат неабсорбирани от течността. А с течен оцветител за епоксидна смола можете да си гарантирате постигане на желания ефект.

Лесно ли се борави с оцветител

Важно е да знаете, че работата с епоксидна смола изисква да се борави много внимателно с нея. Самата смес е токсична докато е в течно състояние, което предполага да се внимава особено много при процеса на тониране. Има някои правила, които ще споделим с вас като идеята е да постигне желания ефект без да има риск от инциденти.

смоли

За целите на вашите нужди е необходимо да:

 • Изберете оцветител, който е течен. Така ще си гарантирате по-лесно и бързо достигане на желания цвят;
 • Имате предвид, че цвета не бива да бъде повече от 5 % от теглото на лепилото, тъй като това може да затрудни процеса на втвърдяване;
 • Използването на предпазно облекло, ръкавици и очила е задължително, тъй като само така можете да си гарантирате безопасно боравене с токсичните материали. Основен аспект е и маската с филтър за лице, която също е сред водещите продукти част от предпазния ви екип;
 • Четете внимателно инструкцията за оцветяване, тъй като в противен случай няма да постигнете желания ефект и цвят.

В основни линии бихме определили използването на оцветител за епоксидна смола като продукт, с който се борави сравнително лесно, но при условие, че действително тук се спазват основните стъпки за работа с такива опасни продукти.

Идеи, реализирани с помощта на оцветени епоксидни смоли

Почитателите на арт изкуството и изработката на многообразни рекламни материали са наясно, че епоксидната смола може да бъде техен помощник в реализиране на невероятни творчески идеи. В социалните мрежи има групи, в които почитатели споделят своя опит с оцветяване и боравене с такива материали като така всеки би могъл да извлече ползи и да постигне желания ефект за своите намерения и творби.

Неповторимо и невероятно богато разнообразие от реализирани творби споделят хората, които имат достатъчен опит с работата със смоли и лепила. Най-ярките примери за използване на оцветители и прозрачни смоли се представят в следните произведения:

 • Изработка на декоративни лампи;
 • Като акцент в мебели като плотове на трапезни или холни маси, лайсни на спални и други;
 • Направа на семейни ключодържатели;
 • Създаване на различни подложки за хранене, чинийки или фруктиери;
 • За изработка на красиви накити с преливащи цветове както и вградени елементи като цветя, насекоми, песъчинки и много други;
 • Богат асортимент от морски декорации, на които ще се наслаждавате през цялата година;
 • Стилни аксесоари като тонирани катарами за колани или пък висулки за чанти и раници.

Всъщност имайте предвид, че повечето оцветители за епоксидни смоли са изключително важен акцент, тъй като освен като особен щрих при изработването на какъвто и да било продукт те имат свойството да светят през нощта. Така например можете да изработите и интересни аксесоари за детските раници и да ги закачите с цел по тъмната част на денонощието децата да са видими от водачите на моторни превозни средства. Така не само разкрасявате раницата, но и се грижите за безопасността на детето.

Сами можете да се уверите колко широко приложение имат тези хоби и професионални материали, от които могат да бъдат изработени различни продукти, оцветени в желан нюанс.