камина

Причини за отопляване с чугунена камина на дърва

За отопляването на хижи, къщи на село или вили доста ефективни се оказват https://www.balkanenergy.bg/category/chuguneni-kamini-na-darva. Камините от категорията определено позволяват да се насладите на една много по-практична, удобна и функционална атмосфера, благодарение на която посрещате студа и лошите атмосферни условия без притеснения. Разбира се и тук както при останалите варианти за отоплителни решения се наблюдават редица особености, които са от важно значение за потребителите, които търсят оптимална ефективност, икономичност и по-добри условия в имота през зимните месеци. Как да изберете такъв уред за своя имот предстои да споделим в днешната тема.

Същност на чугунените камини на дърва

Преди да предприемете действие за покупка на такъв тип уред е необходимо да се запознаете с неговите особености. Те наистина са важни от гледна точка на това, че можете да разчитате на уреди, които биха допринесли за същественото подобряване на атмосферните условия в съответния имот. Но разбира се не само това е достатъчно основание за да се фокусирате върху онези важни привилегии, които са характерни за продуктовата гама от отоплителни решения.

Чугунените камини на дърва са от специалните отоплителни съоръжения, които се характеризират с:

 • Компактни размери, които позволяват на стопаните на имота да ги използват в пространства като всекидневни, трапезарии, кухни, холове;
 • Иновативен дизайн, придаващ модернистичен облик на помещението;
 • Лесно свързване с димоотвода;
 • Не се изискват специални умения за обслужване, зареждане и почистване;
 • Разполагат с изключително надежден и здрав корпус, който позволява да си осигурите безопасно и дълголетно използване на уреда;
 • За да се усвои оптимално топлината от изгарянето на дървата камините са оборудвани със специални горивни камери, които задържат топлина и акумулират след като вече е преустановено зареждането с гориво.

Накратко това са решения, които са с доказана енергийна ефективност, а това определено е основателен аргумент да инвестирате в такива с оглед да се подобрят условията през зимния сезон. Вариантите в каталога на търговеца никак не са малко и това идва да покаже, че според спецификата на вашия дом или имот можете да приложите различни опции по отношение на техническите показатели на уредите.

Защо да е чугунена камината на дърва?

камина

По отношение на отоплителния процес имайте предвид, че можете да разчитате на изделия, които безспорно се отличават с невероятния си потенциал да ви служат толкова дълго колкото сметнете за добре. Тайната в издръжливостта на този тип идеи и решения се дължи на факта, че става дума за такива продукти, които са наистина надеждни, здрави, сигурни, безопасни. А именно от това имат нужда стопаните на имоти, които се стремят към подобряване условията за живот и търсят максимално икономичен вариант за отопляване.

Има много причини, които бихме изложили като аргумент за инвестиране в такъв тип уреди. Но основните се конкретизират с:

 • Камините отговарят на европейските стандарти за Екодизайн, което ги прави много по-икономични и природосъобразни;
 • Произвеждат се в различен отопляем обем;
 • При някой модели са предвидени и горелки на пелети, което позволява хибридно използване на гориво;
 • Чугунения плот е устойчив на високи температури, а също така е благоприятен и за готвене при някои модели;
 • Разходната норма на гориво е минимална;
 • Типа на отоплението и разпространението на топлината е чрез конвекция и други.

Повече информация за техническите параметри на продуктите от категорията можете да намерите в платформата на BalkanEnergy.

Какво е Екодизайн и за какво допринася при използването на чугунена камина на дърва?

Напоследък станаха много популярни модерните термини и това безспорно не подминава и отоплителните уреди. Приоритетни се оказват при камините на дърва именно наличието на Екодизайн. Това на практика означава, че:

 • Камината е висок енергиен клас;
 • Спестявате до 20 % от разхода на гориво;
 • При работа се намаляват до 20 % освобождаваните в атмосферата вредни емисии;
 • Разполагате със стандартизирано европейско решение за отопляване на имота си.

Определено има достатъчно мотиви и аргументи за инвестиране в уреди, които са с доказан потенциал да служат дълго във времето. Именно поради това е съществено да използвате тези, които покриват личните ви стандарти за икономически изгодни, рентабилни и удобни методи за отопляване.