Пелетна камина

Кое нарежда печките на пелети сред предпочитаните уреди за отопление

Използването на пелети като източник на отопление през зимата не е изненадващо. Все по-голям процент от хората, които са използвали уреди на дърва подобряват условията и се стремят да намалят разхода на гориво посредством алтернативен енергиен източник. Именно печки на пелети, камини и котли се оказват разумно решение, от което можете да се възползвате и да си осигурите по-висока ефективност, удобство и комфорт през зимните месеци. Какъв вариант да изберете и до колко този тип решения биха оправдали вашите очаквания предстои да ви разкрием в днешната публикация.

Защо да замените твърдото гориво с пелети

Подбора на източник на енергия играе огромна роля при покупката на уред, с който ще ес отоплявате. Това, което е важно да отбележим е, че се касае за вариант, с който успешно можем да намалим разхода, който обичайно сме плащали за съответното количество дърва или въглища. Специфичното при пелетите като алтернативен източник на енергия е в това, че са много по-лесни за използване благодарение на това, че:

 • Не изискват специални условия за съхранение;
 • Леки са;
 • Не са причина за поява на мръсотия и прах;
 • С малко количество си осигурявате много повече топлина отколкото с нафта, газ, дърва, въглища, брекети или други;
 • Не освобождават прекалено голямо количество дим и пепел при изгаряне.

Това са ключови акценти, които правят впечатление на потребителите и се оказват изключително решаващи за това да осигурят висока ефективност и удовлетворение при използване на печката или друг тип уред, използващ такъв екологичен енергиен ресурс.

Видове печки

печки на пелети

Съобразно типа на горивото, което се използва за отопление се разграничават разнообразни по вид отоплителни решения. Но самата концепция на печките на пелети позволява да бъде приложен различен принцип на разпространяване на топлината. Както при други източници, които се използват за достигане на оптимална топлина и повишаване на температурата това, което прави впечатление при печките е, че те могат да бъдат от следния вид:

 • Сухи;
 • С въздуховоди;
 • С водна риза.

Интересна практика е, че когато се отнася до подбора на средство за разпространение на топлинния поток се съобразяваме с това каква квадратура целим да отопляваме и кой тип печка би била оптимално ефективна за нашите цели. Когато се касае за по-голяма площ и опция за отопляване на няколко помещения с един уред то съвета на специалистите е да заложите на вариант с въздуховоди или с водна риза. Принципа на разпространение на топлинния поток тук се отнася до това да се гарантира много повече удобство и намаляване на разходите, благодарение на предварително изградена система за разпространяване на въздуха или пък чрез използване на радиатори за парно.

Опцията, която ще изберете е важен момент, тъй като именно според способа за оптимизиране и усвояване на топлината ще можете да извлечете максимум ползи от това да спестите от потенциалните разходи през зимата.

Защо моделите с водна риза са най-предпочитани

Според принципа на действие видовете печки, които се използват с оглед на това да се осигури оптимален комфорт и удобство тези с водна риза се нареждат сред предпочитаните. В интерес на истината това, което е от съществено значение за домакинствата е чистотата, ефективното отопление и оптимално добро разпространение на топлината из целия имот.

Посредством радиатори за парно, които са разположени в съответните помещения се оказва, че всеки може да си осигури желаната температура, която се генерира от един уред. вариантите с водна риза са добри от гледна точка на това, че са:

 • Икономични;
 • Високо ефективни;
 • Надеждни;
 • Здрави;
 • Качествени;
 • С дълъг експлоатационен срок.

А това са основателни аргументи да инвестирате в печки, които с години ще ви служат и ще могат да гарантират уют, комфорт и топлина с нисък разход на енергия.