Телескопичен аспиратор

Принцип на действие на вградените абсорбатори

Абсорбацията е термин, който се използва като обяснение за пречистване на въздуха в конкретно затворено помещение. Самия термин е причина на пазара да различаваме два типа уреди за освежаване на въздуха, които се ползват в бита и ресторантьорството. Аспираторите и абсорбаторите реално изглеждат по един и същ начин, но ролята им по отношение на отвеждането на миризмата и парата е различна. Принципа на действие се отличава, което на практика показва, че има защо да сме основателно изискващи и запознати с подбора на един двата уреда. Тъй като не винаги възможностите за монтиране на такава техника може да бъде свързана с комина, в който да се отвеждат пари, влага и миризма то ето тук идва ролята на https://www.mebeliarena.bg/уреди-за-вграждане/абсорбатори-за-вграждане. Това са уреди, които реално не се нуждаят от димоотводна инсталация, защото разполагат с мощен филтър от активен въглен, който абсорбира влагата и миризмата и освежава въздуха в кухнята.

Защо абсорбаторите за вграждане са по-скъпи

Все повече аспиратори се предлагат като опция за използване и като абсорбатори. Това е възможно, тъй като принципа им на действие е да де се включи режим на абсорбиране т.е. всмукване на въздуха, пречистването ми чрез улавяне на частиците влага и аромати както и връщане на освежения вече въздух обратно в помещението.

абсорбатор таванен

Реално аксесоара, допълнителния елемент, който позволява на аспиратора да функционира като абсорбатор е филтъра от активен въглен, който изпълнява ролята на пречистващ продукт. Със сигурност това, което е важно да се отбележи, че самата схема на изработка на аспираторите и абсорбаторите е идентична, но с добавен филтър за абсорбация те се превръщат в различни уреди.

Именно филтъра прави абсорбаторите по-скъпи, защото:

  • Тук няма отвеждане на миризми и пари в димоотвод;
  • Филтъра е стопиращия и преобразуващия въздуха елемент, който се грижи за свежия въздух по време на готвене;
  • Необходима е периодичната му подмяна за да няма натрупване на мазнини, миризми и кондензна влага в уреда.