коркова настилка

За полезните свойства на корка

Почитателите на доброто вино със сигурност са запознати със свойствата на корка. Малко са обаче онези, които освен познанията си по отношение на корковите тапи имат и реална представа от това, че този натурален продукт се използва и в редица други сектори като например строително-ремонтни дейности. Самия материал се добива от кората на корковия дъб и тъй като процеса е доста сложен и дълъг за да може едно дърво да придобие зрялост и да „плододава“ то реално това прави корка доста скъп материал. Направило ви е впечатление, че дори при тапите, които се ползват за затварянето на бутилките има такива, които са трошливи и други, които са много по-качествени и еластични. Това зависи от процеса на обработка и дали в производствения процес е използван остатъчен или пък качествен корк.корк

За да бъде качествена кората на дъба дървото се нуждае от 25 години живот за да достигне пълна зрялост. Едва тогава неговата кора може да се използва и да се влага в производството на всякакви изделия от корк. А чисто техническите качества на корка наистина са доста впечатляващи. Като един естествен топлоизолатор той се прилага доста ефективно в строителството като средство, което не позволява загубата на топлина. Ето ви я основната причина днес популярността на корковите облицовки да бъде на такова високо ниво, тъй като не просто създавате една уютна обстановка, но и със сигурност ще бъдете впечатлени от естетичните качества на този натурален и безвреден продукт.

Ако търсите енергоспестяващо средство, с което не само да топлоизолирате, но и да се справите с шума от съседските апартаменти именно с корка ще постигнете впечатляващи резултати. много строителни предприемачи предлагат и използват употребата на корк за облицовки и такъв в технически вариант, който е подходящ за изолация. Причините за това са, че корка е изключително лек материал и наистина това го прави изключително лесен за манипулиране. Освен това е единствения дървен материал, който не гори, а тлее. Ето ви и причина да ползвате корка дори в помещения, при които риск от лесно зараждане на пожари.

Многобройни са предимствата и положителните качества на корка. Неговата структура наподобяващо пчелна пита както и химичния му състав са се превърнали в едно невероятно съвършено творение на природата, което днес можем да използваме в домовете си. Продуктите, произведени от естествената суровина добивана от кората на дъба се отличават със своята пожаоустойчивост, водоустойчивост, и безопасност. Затова корка се използва при ремонт на датски стаи, учебни заведения, ясли и детски градини, защото напълно отговаря на инструкциите за създаване на безопасна среда.