секция-телевизор

Голям, по-голям, най-голям. Как да изберем правилния размер телевизор за нашия хол.

В днешни дни покупката на телевизор е много важна част от обзавеждането на всеки дом. Пазарът е залят от телевизори с всякакъв вид, размер, а, не на последно място – от различен ценови клас. Основна стъпка при покупката на телевизор е да определите бюджета си. Препоръчителната сума, която да отделите, се равнява на половината от месечното ви възнаграждение. За да не се отрази на бюджета ви, може да го вземете на лизинг или с пари на заем.

След решаването на финансовата част на дневен ред идва изборът на подходящ размер устройство за вашето помещение. Ръка за ръка с размера върви и резолюцията – от нея зависи дали гледането ще е удоволствие, или натоварване за очите.

Телевизор с голям (дори огромен) екран вече не е необичайна гледка в едно домакинство. Средният размер на домашните телевизори вече надхвърля 40 инча. Въпреки това не е нужно непременно да закупите възможно най-голямото устройство, което можете да си позволите. Съобразете се с пространството у дома, размера на холските мебели, разстоянието между дивана и стената, на която ще облегнете или закачите екрана. Вземайки предвид стандартните размери на една дневна стая, основният телевизор може да бъде от 32 до 55 инча.

Време е да обърнем внимание и на другия важен фактор за вашия избор – резолюцията. Колкото е по-голяма тя, толкова по-отблизо можете можете да гледате любимите си прогвами без да изпитвате дискомфорт. Най-лесният начин да разберете дали телевизорът е подходящ размер е да застанете на разстоянието, от което ще го гледате. Ако виждате ясно отделните пиксели, то екранът е твърде голям. Най-широкоразпространените резолюции са Full HD (FHD) и Ultra HD (4K). А ето как да изчислите оптималната големина за FHD и UHD (4K) екрани.

Full HD

Имерете дължината на отсечката от мястото, на което ще седите до мястото, на което ще поставите телевизора. Обърнете го в метри и умножете по 25. Пример: ако вашето разстояние е 2 метра, то най-големият телевизор, който ще можете да използвате без дискомфорт, е 50-инчов. Друг метод е да се измери разстоянието от дивана до мястото на телевизора, да се преобразува в инчове и финално да се раздели на 1.6. За да онагледим метода, ще дадем пример със същите мерки: разстояние от 2 метра се равняват на около 79 инча; а като ги разделим на 1.6, получаваме приблизително 50 инча.

Ultra HD (4K)

При 4K вземаме предвид, че по-голямата резолюция може да се гледа комфортно от по-малко разстояние. Можем да използваме отново първата формула, но множителят е 39. Тоест, при разстояние от 2 метра, можете да ползвате 78 инчов телевизор без излишно натоварване на очите. Втората формула е по-лесното решение за изчисляване на оптимален размер за 4K телевизор – просто измервате разстоянието и го обръщате в инчове. В този случай няма деление – колкото е вашият резултат, толкова голям екран можете да поставите в стаята.