Колко дълги трябва да са завесите според височината на стаята

Избирането на нови завеси за вашия дом може да бъде доста сложен процес. Пред вас се открива избор на материали и модели, стил на плисета, дали да са блекаут и много други възможности, сред които трябва да изберете подходящите за вас. След това, когато мислите, че сте избрали перфектните завеси, трябва да изберете размера им. Колко дълги трябва да са те? За щастие тази част е доста лесна, тъй като със специалистите в търговията на завеси от Curtains.bg ще споделим с вас кои са най-добрите и предпочитани дължини.

Завесите трябва да стигат до пода или леко да се разливат върху него. При първия вариант пердетата могат да достигнат до 1-2 см от пода, а при другия да се разливат 2-3 см върху него. Има и трети вариант, който не е толкова разпространен, който се използва в по-редки случай, когато завесите достигат до перваза на прозореца. Тази дължина се използва само когато нещо възпрепятства използването на дълги завеси.

Трябва ли завесите да докосват пода?

Като общо правило завесите трябва едва да докосват пода (или поне да са близо до него). Според начина на падане те се наричат:

  • Плаващи завеси

Те достигат до около 1.5 см над линията на пода. Те са чудесни за помещения с голям трафик, тъй като няма да се притеснявате, че те ще бъдат стъпкани. Друг голям плюс е, че няма да възпрепятстват почистването. Плаващите завеси са по-малко официални и са идеални за непринудени и уютни пространства в дома.

  • Завеси от тавана до пода

Специфичното при този стил е, че завесите трябва точно да стигнат до пода, нито да са по-къси, нито по-дълги. Точно това ги прави и много трудни за изпълнение, защото трябва да бъдете много прецизни с размерите. Ако са малко по-къси имате плаващи завеси, ако са по-дълги имате разливащи се завеси.

  • Разливащи се завеси

В този стил завесите се разливат леко на пода. Остава излишък от 1 или 2 см, достатъчно, за да се създаде леко сгънат, неравен подгъв.

Основният им недостатък е, че са склонни да се замърсяват по-бързо от предишните модели заради контакта им с пода. Ако решите да заложите на този стил завеси изберете материя, която лесно може да се пере е пералнята.

Колко трябва да висят завеси под перваза на прозореца?

Понякога е възможно да се използват завеси стигащи около ръба на перваза на прозореца. Може да има моменти, когато радиатор, плот или друга мебел пречат на дългите завеси да стигнат до пода. Има стаи, в които дългите завеси могат да бъдат нехигиенични, например в банята.

Можете ли да използвате дълги завеси на къси прозорци?

Дългите завеси са отличен избор за къси прозорци, тъй като те ги правят да изглеждат по-пропорционални и подходящи за останалата част от стаята. Те могат да привлекат окото към прозореца, който иначе може да избледнее на заден план.

Не позволявайте размерът на прозореца да се отрази на избраните от вас завеси. Изберете ги въз основа на стила и използването на стаята, както е предложено по-горе. Това ще гарантира, че стаята ви изглежда завършена и ще създаде усещане за единство в цялостния дизайн.

Колко дълги трябва да бъдат завесите за спалня?

В зависимост от интериорния дизайн на стаята завесите могат да бъдат с различни дължини. Разбира се дългите завеси винаги са за предпочитане. Възможно е обаче да има ситуации, при които завесите да не се подходящ избор. Например, ако таблата или радиаторът ви пречат на завесите. В този случай пердетата с дължина до перваза могат да бъдат най-подходящият избор.

Колко дълги трябва да са завесите в трапезарията?

Същността на трапезарията обикновено е определяна като по-официално пространство. Поради тази причина завесите за трапезарията почти винаги трябва да бъдат дълги