термопомпа

Високоефективно и иновативно отопление с термопомпи въздух вода

В Европа над 80 % от новопостроените къщи и апартаменти се проектират и оборудват с термопомпи. Като едни от най-масово разпространени са видовете въздух-вода. Въпреки, че геотермалните  и хидротермалните също се отличават с високата си ефективност то поради това, че енергийния източник е малко по-специфичен се налагат съответните проучвателни мероприятия, които реално оскъпяват до известна степен инвестицията. Точно поради тази причина най-приложими почти при всякакви условия се оказват именно аеротермалните или известни още въздух вода. Освен това този тип уреди са оптимално достъпни като цена, което ги прави още по-приложими и масово използвани в Европа.

Отличителните белези на термопомпената инсталация

Това са изгодни и предлагани от търговците въздух вода термопомпи цени. Оказва се, че все повече български клиенти се ориентират към тези инсталации, тъй като действително термопомпите се характеризират със своята невероятна издръжливост. Тъй като отоплението на едно домакинство е сред най-разходоемките като средства пера то е важно да се направи ясна равносметка за това какъв уред да се избере за да се сведат до минимум високите сметки. Ясно е, че електрическите уреди гълтат страшно много ток, а тези на биомаса или твърдо гориво изискват повече усилия. Термопомпите са иновативни и революционни решения, с които всъщност можете да постигнете удивителни икономии, за които дори не сте си мечтали.

Инверторна термопомпа

Термопомпите въздух вода се отличават по това, че:

 • За да работят се нуждаят от минимално количество електроенергия;
 • Те транспортират топлината от околния въздух и го предават на топлонеросителя, който разпространява затоплената вода по отоплителната инсталация;
 • Високоефективни  решения, които могат да осигурят топлина на целия дом;
 • Работят и в режим охлаждане;
 • Могат да се ползват и като средство за осигуряване на битова топла вода;
 • Инвестицията с бърз темп на възвръщаемост;
 • Термопомпата е екологично средство, което не генерира никакви вредни емисии, а това е причина в много европейски страни домакинствата, които използват термопомпи да плащат много ниски данъци за имотите си;
 • С употребата на термопомпа спестявате до 70 % от сметките за отопление.

Разбираемо е защо е толкова висок процента на домакинствата в Европа, които вече използват термопомпи за отопление. През последните години и у нас се наблюдава такъв интерес, но поради по-високите цени на инвестицията не се наблюдава кой знае какъв ръст на продажбите.

Как да изберете термопомпа въздух вода

Предимството на тези термопомпи е в това, че наистина това, което е важно да отбележим за тях е това, че са приложими както в къщи така и апартаменти, административни сгради, търговски обекти. Изключителна ефективност се отчита при употребата на такива уреди за отопление и охлаждане, на за да се постигнат оптимални стойности е важно да направите консултация със специалист. Това би осигурило на домакинството по-ниски сметки както и пълен контрол на работата на уреда.

Акцентите, които е необходимо да отбележим тук са свързани с:

 • Правилно изчисление на отопляваната квадратура;
 • Възможност за използване на налична инсталация от парно отопление или такава за подово отопление;
 • Ниско или високотемпературна да бъде термопомпата;
 • Инверторна или обикновена;
 • Да бъдат взети предвид потенциалните топлозагуби и т.нат.;
 • Мощност на термопомпата;
 • Енергиен клас и други.

Поради спецификата на тези уреди наистина е особено важно да се вземат предвид всички до тук изброени аспекти, тъй като за да бъдат оптимално приложима една термопомпа и да има наистина ефект от нейната работа е необходимо да се подходи абсолютно внимателно и отговорно към нейния избор, инсталиране, свързване с отоплителната инсталация.

Водещи производители на климатични системи както всякакъв друг вид отоплителна техника представят на вниманието на клиентите високоефективни и надеждни термопомпи въздух вода. За да оптимизирате отоплителните сметки сега е момента да се възползвате от най-добрите цени за термопомпи на нашия пазар предложение от BalakanEnergy.BG.