Динамометричен ключ

Какво представлява динамометричния ключ

Знаете ли какво е динамометричен ключ и къде намира приложение? Ако за пръв път се сблъсквате с понятието то е добре да отделите няколко минути и да се запознаете с това, което ви очаква в днешната публикация, тъй като този инструмент може да се окаже изключително важен са вашата сигурност и безопасност по време на шофиране. Ако ви заинтригувахме с този анонс то е време да се настаните удобно и да се запознаете със спецификата на динамометричния инструмент и неговата роля.

Какво е динамометричен ключ

По автомобила има много различни резбови съединения, които периодично се нуждаят от притягане. Всеки шофьор, който сам си извършва дребните ремонти по превозното средство задължително разполага с динамометричен ключ. Накратко това е ръчен инструмент, който позволява с едно движение за завиете или отвиете съответната връзка с чел осигуряване на пълна безопасност по време на използване на превозното средство.

Автомонтьори споделят, че колкото е рисково недоброто затягане на определен връзки толкова и тяхното прекомерно притягане. Автомобилната система би работила отлично само тогава, когато съставните ѝ елементи са в пълен синхрон. Един от най-честите примери, които се дават за потребността от наличие на динамометричен ключ е стабилизирането на гайките, които закрепват автомобилните гуми към оста. Именно от този специализиран инструмент се нуждаете, благодарение на който можете сами да предотвратите нелепи инциденти.

Ролята на динамометричния инструмент е в това да:

  • Да осигури пълен контрол върху силата на завиване на даден крепежен елемент;
  • Да осигури висока точност за съединяване на елементи като болтове, винтове, гайки;
  • Осигурява надеждно и правилно фиксиране.

Това го прави потребен и значим, задължителен елемент, с който трябва да разполагате в комплекта инструменти за автомобила. А за да сте напълно уверени, че ще изберете правилния предстои да ви срещнем с някои от най-широко използваните видове.

Класификация

ключ

Всеки тип работа си има своите особености и характеристики. Именно затова преди да се инвестира в даден инструмент е необходимо да сме напълно наясно с неговите качества и способности. Водещи представители на видовете динамометрични ключове са:

  • Цифров. Когато работата ви изисква безкомпромисност то това е решението, от което се нуждаете- този тип инструменти се отличават със своята прецизност и точност. По време на затягането на дисплея на цифровия динамометричен уред се появяват стойностите на използваната сила на затягане. При напълно достигане на край на възможността за навиване ключа издава звуков сигнал;
  • Стрелкови. Това е един от най-обикновените модели. Удобен е от гледна точка на елементарност на използването му. Силата на затягане се измерва посредством съответното отклонение, което се получава между корпуса и скалата;
  • Пружинен. Може би това е един от най-непредпочитаните инструменти за измерване на силата на завиване, тъй като заради пружинен механизъм на отчитане резултатите почти винаги са с отклонения.

Хубаво е, когато се избира такъв тип инструмент да се ръководите от това за какво ще го използвате – професионални или хоби ремонти по автомобилите. Независимо, че много хора го сравняват с гаечния ключ то е факт, че именно наличието на устройството, което спомага за контролиране на усилията за завиване правят динамометричен ключ толкова специален. Неговото използване предотвратява пренавиване и счупване на важни крепежи, които имат съществен принос за безопасността при шофиране.

Задължително професионално оборудване

Ева ли ще се изненадате от факта, че във всеки сервиз се използват такива специализирани ключове. Но пък това не означава, че онези от вас, които като хоби се занимават с дребните авто ремонти не могат да се възползват от свойствата и качествата на инструмента. А това е възможно поради това, че:

  • Динамометричния ключ е евтин;
  • Всеки може да борави с него;
  • Разполага с различни накрайници, които да пасват на различните видове крепежи;
  • Не е необходим курс за използване, тъй като инструкциите са съвсем елементарни и лесни за възприемане от непрофесионалисти.

В каталога на магазин Ташев Галвинг можете да откриете разнообразни предложения на отлични цени.